• 1397/06/27 - 22:45
  • تعداد بازدید خبر : 83
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

توصیه های بهداشتی ویژه ایام محرم و صفر

با عنایت به اینکه در ماه محرم همزمان با برگزاری جلسات و مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تکایا میباشد،توجه به نکات ساده ولی پر اهمیت بهداشتی که برخی از آنها بشرح ذیل بیان می گردد پر اهمیت است.

 با عنایت به اینکه در ماه محرم همزمان با برگزاری جلسات و مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تکایا، توزیع نذورات و غذا توسط هموطنان عزیز به ویژه هیئت های عزاداری صورت می گیرد و از طرفی بروز بیماریهای مرتبط با غذا و مسمومیت های غذایی در مکان هایی که بصورت دسته جمعی غذا تهیه و توزیع می گردد بیشتر می باشد، لذا به جهت اهمیت موضوع و به منظور حفظ سلامت عموم جامعه انتظار می رود مدیران محترم هیئت های عزاداری و مسئولین طبخ و تهیه غذا با توجه به نکات ساده ولی پر اهمیت بهداشتی که برخی از آنها بشرح ذیل بیان می گردد در تأمین سلامت عمومی کوشا و ساعی باشند:

 
1-هرگونه پخت و پز باید در مکانی دارای شرایط بهداشتی صورت گیرد. شایسته است مدیر هیئت نسبت به معرفی محل به مرکز بهداشت اقدام و درخواست بازدید و اخذ مشاوره و تائیدیه بهداشتی نماید.

2- ورود و خروج به محل طبخ غذا و دخالت افراد متفرقه در امر تهیه و توزیع غذا و چای و غیره ممنوع می باشد. کلیه افراد مرتبط نیز بایستی نسبت به دریافت کارت معاینه پزشکی اقدام نمایند.

۳- رعایت اصول بهداشت فردی به ویژه کوتاه نگه داشتن ناخن ها، شستشوی مرتب دست ها و استفاده از روپوش کار مناسب توسط دست اندر کاران طبخ و توزیع غذا ضروری می باشد.

۴-مسئولین تهیه مواد اولیه باید از سالم و بهداشتی بودن مواد اولیه مصرفی اطمینان داشته باشند و آنها را از محل های معتبر خریداری و یا از افراد معتبر و شناخته شده به عنوان نذورات قبول نمایند. در صورت برخورد با موارد مشکوک سریعاً شبکه بهداشت شهرستان را در جریان قرار دهند.

5- مدیران هیئت ها و هیئت امنا مساجد و تکایا توجه داشته باشند در قبول نذورات بصورت غذای آماده دقت مضاعف نموده و ضمن خودداری از قبول غذای آماده از افراد ناشناس از سلامت غذای ارائه شده قبل از توزیع اطمینان حاصل نمایند.

6-آب آشامیدنی بایستی بهداشتی و ترجیحاً از شبکه توزیع عمومی باشد.

7- در تهیه فرآورده های دامی دقت نموده و از گوشت دام و طیور کشتار شده در کشتارگاه های دام تحت نظر اداره دامپزشکی استفاده نمایند.

۸-از ذخیره سازی مواد غذایی خام و پخته در مجاورت هم موکداً خودداری و در ذخیره سازی گوشت نیز نکات ایمنی و بهداشتی به ویژه تمیز و قطعه نمودن گوشت و منجمد نمودن فوری گوشت های مازاد در قطعه های کوچک را رعایت نمایند.

۹- جهت سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده شود. سرخ کردن با حرارت ملایم انجام شده و بیش از یکبار از روغن استفاده نگردد.

10-استفاده از نمک های غیر تصفیه به دلیل وجود ناخالصی ممنوع بوده و از نمک تصفیه شده ید دار استفاده شود.

۱۱-در صورت توزیع شیر از شیر پاستوریزه استفاده شده و یا نسبت به جوشاندن شیر حداقل به مدت ۵ دقیقه اقدام گردد.

12-سبزیجات تازه مسلماً آلوده به عوامل بیماری زا هستند و لذا تمیز نمودن شستشو و ضدعفونی آن ها ضرورت داشته و لازم است مراحل چهارگانه سالم سازی سبزی جات طبق دستور العمل انجام شود. توصیه می شود از ســـالاد و سبزیجات بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.

۱۳- ابزارکار مناسب و تمیز و بهداشتی در سالم بودن غذای تهیه شده در آشپزخانه بسیار با اهمیت است. لذا ظروف و ابزار کار را قبل از استفاده شستشو و در صورت نیاز ضد عفونی نمایند. ترجیحاً از ظروف و ابزار کار استیل استفاده شود و در صورت استفاده از دیگ های مسی حتماً سفید شده باشد.

14- نگه داری غذای پخته و آماده در دمای محیط و یا روی شعله ملایم بیش از دو ساعت جداً و مؤاکداً خودداری نمایید. در صورت لزوم بایستی غذای آماده را در دمای زیر ۴ درجه یا بالای ۶۳ درجه سانتیگراد نگه داری کنید.

15-در توزیع غذا از ظرف به ظرف کردن بی مورد آن خودداری و حتی الامکان در کوتاه ترین فاصله غذای تهیه شده به صورت گرم توزیع گردد.

16-استفاده از ظروف یک بار مصرف بهداشتی در توزیع غذا توصیه می شود (ظروف یک بار مصرف گیاهی، P.P ، آلومینیومی و سلولزی). در مورد ظروف چند بار مصرف پیش بینی مکانی برای شستشو و ضد عفونی آن ها، برای هرنوبت استفاده ضروری است.

17- از راه رفتن روی سفره در حین پذیرایی خودداری گردد.

18-پس از پذیرایی نسبت به جمع آوری و دفع مناسب زباله های تولید شده اقدام و از مردم خواسته شود از پراکندن ظروف یک بار مصرف در معابر و خیابان خودداری نمایند. بدین منظور سطل زباله به تعداد و حجم کافی در محل قرارداده شود.

۱۹- در مکان های تجمع عزاداران به ویژه اماکن سربسته ضمن نصب تابلوی منع مصرف دخانیات از استعمال سیگار جلوگیری و با جمع آوری زیرسیگاری ها از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف خودداری گردد

20-از ذبح و قربانی احشام در جلوی هیئت های عزاداری و یا تکایا و مساجد و درمعابر خودداری گشته و یا حتی الامکان در محل های تعیین شده صورت گیرد به گونه ای که از پراکنده شدن خونابه و فضولات حیوانات در این مکان هاجلوگیری به عمل آید.

21- توزیع آب، شربت و یا شیر در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم با لیوان یک بار مصرف صورت گیرد و از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است جلوگیری شود.

  • گروه خبری : اخبار مرکز بهداشت رشت
  • کد خبر : 39796
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1397/06/27 22:45